Back to Top

Utrecht, Arnhem skanzenReggel megpróbáltam a kávé feelinget megszerezni a szálloda halljában levő ingyen kávéfőzőből. Így hát fogtam egy poharat és lementem....


A szálló halljában van egy kis önkielégítő büfé.
Mindenen apró árcédulák vannak, de szemmel láthatóan nincs személyzet. Lehet, hogy van kamera, de az is lehet, hogy csak bizalom van. Az egyetlen dolog amin nincs kiírt ár az a kávéfőző. Intelligens balkáni emberként csak egy pohár kávét nyomtam be és nem az egész hátralevő 2019-es mennyiséget.

Kicsit tébláboltam erre-arra, majd rákészültünk a mai túránkra.
Két célt jelöltünk meg amiből az első Ultrecht volt.

Ultrecht Hollandia negyedik legnagyobb városa, mintegy 330 ezren lakják. Itt van az ország legnagyobb egyeteme is, tehát fiatalos városra számítottam. Az út felét unalmas országúton, a másik felét pedig annál is izgalmasabb településeken átvezető kisebb utakon tettük meg.
A szemerkélő eső ellenére elég sokan gyalogoltak és kerékpároztak az utak melletti járdákon és kerékpár utakon. Állítólag a holland nyelv az esőt ötven féle néven tudja nevezni, ami nem akkora kunszt, mint az, hogy maga az eső nem nagyon zavarja őket.

A települések sok helyen nagyon hasonlítanak Angliára, azzal a nagy eltéréssel, hogy a hollandok nem házon kívül vezetik le a wc csöveiket a szennyvízcsatornába.

Ultrecht-be érve azonnal észrevehető hogy Hollandiában a kortárs építészet tud kimagaslóan érdekes dolgokat alkotni. 

Útban Ultrecht felé

Hoog Catharijne, bevásárló központ, vasútállomás, parkoló meg még kitudja micsoda...

Építkezésen:
- Főnök! Maradt négy köbméter beton. Mi legyen vele?
- Öntsétek le a térre, majd hétfőn délelőtt elsimítja egy csapat....


Vasárnap délelőtt lévén, ha nem a központban levő parkolóházakban kíván az ember parkolni, akkor a belvároshoz aránylag közel lehet ingyen parkolót találni.
Parkolás ügyileg általában kettő ötven - négy euró az óradíj, de parkolóházakban lehet ennél némileg durvább dolgokkal is lehet találkozni, pl a hét percenként 50 centes lépésekkel.

Mi a fenti képen látható megdöbbentő "műalkotás" közelében találtunk egy hétvégén ingyenes parkolási lehetőséget. 

Hollandokhoz méltó módon az ingyenesség információjának megszerzése borzasztóan bonyolult. Lehet, hogy nekik sok minden magától értetődő, de egy ide tévedő idegen nagyon mellőzve érezheti magát. Lásd reptéri Sixt megtalálása.

Egyébként a parkolóórákba be kell írni a rendszámot, mivel nem gyalogos parkolóőrök ellenőriznek, hanem egy kamerás kocsi járja a környéket és egyezteti a parkolás fizetettségét. Fizetni bankkártyával lehet, nem kell hozzá bevonni telefontársaságot, érme begyűjtő pénzszállító bandát, meg a szomszéd nénit. 
Nahát! Szar ötlet mi? Akkor nem olyan egyszerű a mutyi vele...


Ultrecht belvárosa nagyon szép, sokkal barátságosabbnak találtam, mint Amszterdamot.Innentől csak képeket szúrok be, sajnos írhatnékomból kifogyott a lendület, némileg bele vagyok fáradva a mindennapi tennivalóimba. Ha képes leszek valamikor folytatni, akkor ezt a pár sort hátrébb teszem majd.
A (mű)romos homlokzat mögött csinos lakások bújnak meg. Szerintem az elképzelés jó, de nem erre a helyre való.

Gondolom szállítóknak vízi bejárat...

Majd ha jön a kukáshajó....


Skanzen - Open Air Museum.
Arnhem.
(Az egyik legnagyobb élmény Hollandiából - tessék  egész napos kirándulásnak számolni!)